Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Hostinec Slunečná

Archiv

Když navíc tentýž občan v ten stejný čas pocítí potřebu ztratit se z Lípy a přitom ji mít jako na dlani, vypadne mu z rovnice o jedné neznámé jako výsledek hostinec Slunečná.


Skutečně - ve vsi, která se proslavila především chalupou oblíbeného herce vlastimileného Vlastimila Brodského, stojí hospoda s obrovskými okny, z nichž můžeme pozorovat nejen poblikávající Lípu, ale i Nový Bor. Výhled je skutečně devizou k nezaplacení - škoda, že úplně nejlepší je ten z parkoviště.


Vejdeme dovnitř. Decentně hraje rádio a decentně svítí světlo. Prostě intimno. Dřevěná výzdoba je doplněna vším možným, co se po chalupách dá nalézt, mezi tím spousta květin. Možná až moc. V době mé návštěvy navíc celému interiéru vévodila výzdoba vánoční, což mi už nepřišlo úplně patřičné.


Je jasné, že sem se nejezdí kvůli pivu, ale přesto představme zdejší beer arsenál – lze si nechat natočit světlého a tmavého Samsona za 20, respektive 18 Kč. Kdo neholduje jihočeskému moku, může si dát lahvovou Plzeň za 30 korun anebo nealkoholický Radegast za 18 korun. Už na tomto místě přiznám, že jsem právě kvůli řízení auta pil ten Radegast, takže zcela výjimečně budete muset oželet klasifikaci v kategorii piv.


Nabídka nealkoholických nápojů je standardní. Potěšitelný byl výskyt produktu s názvem Vinea. Jako malému mi byl finančně nedostupný, tak jsem si ho tedy dopřál, ale chutná nějak jinak - anebo jsem méně závislý na cukru. Přišel mi totiž příliš sladký a přesycený oxidem uhličitým.


Jídelní lístek je skutečné počteníčko. Zasliňme si! Již předkrmy dají našim podmíněným reflexům, slinným žlázám a nadrženým chuťovým pohárkům zabrat - řecký talíř, tzatziky, staročeský bramboráček, mexické fazole… Otočíme o stranu dále a je ještě hůře. Kuře Taj Mahal, Tabasco, Koh Samui. Vepřové či hovězí jako Gordon Blue, Lužický plamen či na provensálském koření. Gyros, Stroganov, Napoleon a Mixed gril. Chtěl bych sem chodit jako do závodky, abych se s těmito krměmi tak nějak popasoval a seznámil. Pravdou je, že ceny u málokterých položek klesají pod sto korun, občas i zlehka překračují dvoustovkovou hranici.


A pak to servírka přinese. Kuchař je skutečně pro hospodu dar, obzvlášť když kromě kuchařského umění má i kapku estetického cítění. Fakt jsem si pochutnal a fakt jsem se napucnul. Mám jedinou připomínku: jídlo bylo poněkud chladné už v době, kdy mi bylo naservírováno.


Co se týká obsluhy, nemám žádné připomínky. Taková, jaká má v takovém podniku být - mám na stole to, co potřebuji, a vlastně ani nevím, kde se to tam vzalo. Rovněž toalety splňují úroveň, jen na nich začíná být vidět, že rekonstrukcí prošly v historicky relativně vzdálené době. Chybějící kohoutek u teplé vody na pánském záchodě mohl být záměr, aby lidé neplýtvali. Ne, asi to byla spíše nedůslednost.



Shrnutí: Jak jsem již napsal v úvodu, restaurace je ideální, pokud chceme s partnerkou, partnerem či významným hostem vyrazit na lepší večeři. Asi by nám tady neprošla bujará oslava třicetin či odchodu na vojnu. Chybičky by se našly, ale jsou to skutečně jen malé vady na kráse.


Hodnocení (jako ve škole)


Nabídka: 1


Pivo: nehodnoceno


Jídlo: 1 -


Obsluha: 1 -


Záchod: 2


Celková atmosféra: 1 -


Průměr: 1,5


Restaurace navštívena 6. února 04