Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

Bonanza v Brništi

Archiv

Restauraci se světovým názvem Bonanza těžko přehlédneme - stojí hned naproti silnici od Velkého Grunova. Cyklisty zejména potěší, že má malou terasu se třemi dřevěnými stoly. Nechybí stojan na kola, ale všechna tři přítomná kola byla přímo opřena o terasu.


Na terasu jsem také zasedl, nicméně jsem z důvodu výkonu zpravodajské činnosti nahlédl dovnitř, abych vás poinformoval o interiéru. Zaujaly mě především oblouky, jaké byly kdysi moderní v panelácích. Také naivní malby na zdech a fůra dřeva. Trochu mi neseděl vysoký pult, vadí mi, když nevidím, co je mi naléváno. Už jsem v tomto ohledu zažil fůru nepříjemností. Vzpomínám, jak jsem si chtěl dát točené pivo, ale hospodský byl líný narážet, a tak pod pultem naléval do půllitrů teplé lahváče. No, také zkrachoval. Ale to není samozřejmě případ Bonanzy, protože zde jsem si dal limonádu z láhve. Za prvé bylo na pivo hrozný vedro a za druhé policisté v poslední době nechávají dýchat i cyklistům a já věděl, že zpět pojedu ze Zákup po hlavní silnici.


Nicméně pivo nám představím aspoň seznamem. Jak naznačovaly už značkové ubrusy na stolech, v Brništi vládne Březno - desítka je za vynikajících třináct korun, dvanáctka za patnáct. Desítku jsem ucucnul od jednoho z hostů a neshledal jsem na ní nic nevhodného. Dvanáctka nebyla v dosahu. Na nápojovém lístku bylo i nealkoholické pivo, rovněž za patnáct.


Ostatní nealkoholické nápoje byly pro mě bohužel zklamáním. Nabuzen ze Slovenska a z Moravy, kde ve většině hospod mají točenou kofolu, jsem musel vzít zavděk přeslazenou fantou za dvacet. Za stejnou cenu byly i ostatní produkty ze slavné trojice kola, fanta, sprajt. Za osmnáct korun bylo k dispozici celé spektrum Cappy a ledový čaj - vše 0,2 l. Je nutno konstatovat, že až na nějakou levnou limču je to ale jinak slušný výběr.


Šokem je i nabídka jídel. Pět druhů studených a šest druhů teplých předkrmů, čtyři polévky. Rybí a drůbeží speciality. Mezi speciality restaurace patří restovaná játra (69 korun), bramborák plněný pikantní kuřecí směsí (105 korun), bramborák plněný sýrem (100 korun), bramborák plněný játrovou směsí, sypaný sýrem (99 korun), maso tří barev (87 korun) a smažený kuřecí řízek "Matěj" (112 korun). Mezi dětská jídla zde řadí přírodní kuřecí plátek s hranolky a kečupem za 63 korun či palačinky s džemem a šlehačkou za 44 korun.


Nejlepším srovnáním cenových relací je vždy smažený sýr, ten zde stojí 72 korun, což je až o dvacku více než v jiných zařízeních.


Pobavilo mě tvrzení: "Poloviční porce Vám rádi připravíme za 70 % z ceny jídla!!!!" Já vím, je to normální a pochopitelné, ale přesto mi to matematicky úplně nesedlo.


Obsluhovala příjemná černovláska, která se o mě starala i na terase, přestože mě uvítal nápis: "Na terase se neobsluhuje." Dokonce se mě několikrát přišla zeptat, jestli něco nechci, když se tak zuřivě probírám jídelním lístek. Mé odmítnutí přijala s přehledem.


Záchody byly v pořádku. Dlaždičky sice trochu popraskané, ale jinak vše, co člověk může potřebovat: toaletní papír, čisté prkýnko, teplá voda, páková baterie a papírové ručníky.


Závěr: Bonanza mě příjemně překvapila. Výzdoba sice trochu přeplácaná, ale neurážející. Pivo levné, jídlo spíše dražší. Až neuvěřitelná nabídka jak nápojů (vyjma té točené limonády), tak jídel.